Lecţia practică la şcoala nr.5

11 martie 2011

În perioada 9-12 martie 2011, în incinta şcolii nr. 5 oraşul Chişinău a avut loc o conferinţă de formare a profesorilor, organizată de organizaţia Cross Roads în colaborare cu ProDidactica şi şcoala nr.5. Scopul acestei conferinţe a fost de a oferi profesorilor resurse şi idei noi în domeniul predării formării caracterului.

În cadrul conferinţei am fost împărţiţi în cîteva echipe, compuse din profesori de la diferite şcoli din municipiul Chişinău. Pentru a consolida ceea ce am învăţat pe parcursul conferinţei am avut de pregătit o lecţie practică de diriginţie.

Un lucru interesant ala acestei lecţii a fost faptul că am predat-o în echipă. Şi echipa a fost compusă din 10 persoane, profesori de diferite obiecte.

După ce elevii au intrat în clasă, au fost împărţiţi pe grupuleţe, au fost prezentaţi profesorii, şi fiecare din noi, am avut cîte o mică parte a acestei lecţii. Fiecare trebuia să vorbim despre anumite principii a caracterului.

Lecţia a fost începută de Marţev Lucia, profesoară de drept la liceul teoretic „Hyperion”. Dumneaei a prezentat pe fiecare profesor din echipă şi a prezentat scopul lecţiei.

Primul principiu prezentat a fost – „Poartă-te cu alţii aşa cum ai vrea ca ei să se poarte cu tine”. Această activitate a fost condusă de Gheţivu Maxim, profesor de fizică din Cahul.

Băieţilor li s-a cerut să dea cîte o însărcinare fetelor să facă ceva hazliu. Au fost un pic surprinşi cînd au aflat că  însărcinările ce le-au dat, tot ei trebuiau să le îndeplinească.

A doua activitate a fost condusă de Dogotari Oxana, profesoară de limbă engleză la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu. Ea a ales cîte un elev de la fiecare echipă, şi fiecăruia i s-a dat cîte un rol. Aceste roluri erau – Om de afaceri, Lider religios, Preşedintele ţării, Medic, Mama şi Profesorul. Toţi ei sunt responsabili să demonstreze un caracter bun în societate.

Mai apoi la mese, fiecare în echipele lor trebuiau să scrie o listă cu calităţi de caracter portivite pentru fiecare rol în parte. Această activitate a fost condusă de alţi doi profesori: Saviţchi Tatiana, profesoară de limbă română la liceul Liviu Deleanu, şi Mazilu Ludmila, profesoară de istorie şi psihologie la liceul Dante Aligheri. După ce au finisat elevii au transpus ceea ce au discutat în grupurile mici, pe un panou, descrierile ficărei persoane.

 

 

Următoarea etapă a lecţiei, a fost condusă de Motovilov Svetlana, profesoară de limbă română, liceul Petru Rareş. Dumneaei a accentuat faptul că anumite calităţi de caracter, ca grija, responsabilitatea, demn de încredere erau la mai multe persoane. La fel principiul care l-a prezentat a fost – „A avea un caracter intergu, înseamnă a lua decizii corecte consegvent”.

 

A lua decizii nu este întotdeauna uşor. Avem nevoie de curaj pentru a lua decizii corecte în situaţii dificile. O mică discuţie în baza acestui principiu a fost condusă de Cucoş Vitalie, profesor de fizică în şcoala profesională nr.8.

 

 

Mai mult despre curaj au vorbit Butnari Vera, profesoară de istorie, liceul Moleşti şi Macriţchi Natalia, profesoară de matematică, liceul Truşeni. Dumnealor au citit cîte o istorioară despre curaj, şi au motivat elevii ca şi ei să aibă curaj în situaţiile din viaţă în care le va fi testat caracterul.

 

 

 

 

 

 

 

Ultima activitate a fost condusă de Mancaş Natalia, profesoară de matematică la liceul Natalia Dadiani. Dumneaei a accentuat încă un principiu important a dezvoltării unui caracter integru, şi anume importanţa timpului. „Îţi formezi un caracter intergu luînd decizii corecte în decursul timpului”.

La sfîrşitul acestei ore, elevii au primit din partea profesorilor cîte un mic cadou, cîteva îndemnuri scrise din partea fiecărui profesor participant la această lecţie.

  • Mulţumiri pentru această lecţie sunt aduse organizatorilor acestei conferinţe,
  • profesorilor ce au depus efort pentru a pregăti lecţia,
  • direcţiei şcolii pentru oferirea sălii de clasă şi invitarea elevilor,
  • şi mulţumiri sunt aduse şi elevilor care au oferit din partea lor cîteva ore din zilele de vacanţă, şi pentru o activitate bună la lecţie.

Reclame

About Cucos Vitalie

Vreau să ajut oamenii să descopere ceea pentru ce Dumnezeu i-a creat și să-i încurajez să trăiască pentru scopul dat de Dumnezeu!

Posted on 13 Martie 2011, in Articole and tagged , . Bookmark the permalink. 1 comentariu.

  1. a fost desfasurat in colaborare cu DGETS si nu ProDidactica…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: