Legile memoriei. Part I

Un lucru destul de important pentru orice elev,    student şi chiar orice alt om este memorarea.      Noi suntem nevoiţi să memorizăm nume,  numere de telefoane, adrese, definiţii, reguli, legi  etc.

De multe ori uităm sau cu greu memorăm, şi cîteva cauze sunt:

  1. Neatenţiei în timpul memorării;
  2. Factori exteriori (gălăgia, sustragerea)
  3. Informaţie dificilă şi neînţelesă;
  4. Lipsă de interes faţă de informaţie;
  5. Memorie slabă de la natură;

Şi mai este o cauză, nerespectarea anumitor legi a memoriei. Anume despre aceste legi şi voi vorbi mai jos.

Legile memoriei:

1. Legea impresiilor emoţionante.

Ne este mult mai uşor să memorăm ceea ce produce o impresie puternică asupra noastră. De exemplu filmele care le memorăm cele mai bine sunt filmele ce produc o impresie, frazele pe care le reţinem cel mai bine, sunt cele ce ne impresionează, etc.

Cum să aplici: Încearcă să prelucrezi infomaţia în aşa fel încît ea să te impresioneze, să-ţi creeze anumite emoţii. De exemplu dacă este vorba despre lupta de la Waterloo, unde Napoleon a fost învins, încearcă să-ţi imaginezi disperarea soldaţilor, care au pierdut, lipsa de speranţă a lui Napoleon, sau alte lucruri care ar crea impresie.

2. Legea importanţei informaţiei.

Adu-ţi aminte de un curs pe care îl ascultai şi te plictiseai de moarte şi la un moment dat profesorul a început să vorbească fie de un film sau un eveniment care avea importanţă pentru tine, cel mai probabil că deodată ai devenit interesat de ce se vorbea, ba mai mult ai memorat acel lucru.

Noi memorăm uşor şi bine ceea ce ne interesează!

Cum să aplici: Caută să înţelegi ce importanţă ar avea pentru viaţa ta informaţia dată. De exemplu dacă eşti la lecţia de matematică şi înveţi integralele, (ceva dificil pentru mulţi), încearcă să descoperi singur sau întreabă pe profesor unde ele practic se folosesc. Atunci cînd vei descoperi importanţa atunci va apărea şi interesul.

3. Legea motivaţiei.

Învăţarea limbii engleze, e dificilă de cele mai multe ori cînd nu ai o motivaţie puternică de a o învăţa. Însă motivaţia creşte foarte mult dacă cineva îţi promite că dacă timp de un an înveţi engleza bine, la vară mergi în America gratis.

Atunci cînd suntem motivaţi să memorăm ceva, memorăm mult mai uşor!

Motivaţia poate fi reală – atunci cînd într-adevăr ai nevoie de ceva. Dar poate fi creată artificial. De exemplu atunci cînd faci un pariu cu cineva că vei memora mai repede ca el un anumit text, sau atunci cînd vezi orecompensă pentru efortul depus.

Cum să aplici: Caută motivaţie pentru ceea ce înveţi (memorizezi). Dacă nu găseşti nici o motivaţie, crează una artificială, de exemplu o recompensă ţie însuşi.

4. Legea activităţii.

Noi memorăm mult mai uşor ceea ce e legat de activitatea noastră. De exemplu un profesor va memora mult mai uşor informaţii legate de pedagogie, metode de predare, etc. Un elev va însuşi mult mai uşor biologia, dacă are de gînd să meargă la universitatea de medicină.

Cum să aplici: Încearcă să găseşti o aplicaţie practică în activitatea personală a informaţiei pe care trebuie să o însuşeşti.

5. Legea înţelegerii şi însuşirii.

La lecţiile de fizică, chimie sau orice ale lecţii îţi este mult mai uşor să memorizezi cînd înţelegi informaţia, şi e foarte greu să memorizezi ceea ce nu înţelegi.

Memorizezi mult mai uşor cînd depui efort să înţelegi informaţia!

Cum să aplici: Caută să înţelegi mai întîi materialul folosind mai multe resurse, de exemplu internetul, mai multe cărţi sau să întrebi ceea ce nu înţelegi pe un coleg sau pe profesor.

Mai mutle informaţii despre alte legi ale memoriei în articolul următor.

Mult succes la o memorizare mai eficientă!

Surse: Cartea – „Cum să dezvolţi supermemorie” (Tatiana Nikitina)

Reclame

About Cucos Vitalie

Vreau să ajut oamenii să descopere ceea pentru ce Dumnezeu i-a creat și să-i încurajez să trăiască pentru scopul dat de Dumnezeu!

Posted on 11 Februarie 2011, in Articole. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: